Editorial

 

Το δεύτερο τεύχος του περιοδικού ACADEMIA είναι εδώ.

Το 1ο τεύχος φαίνεται ότι είχε σημαντική απήχηση στο βαθμό που ενδιαφερόμενοι από όλο τον κόσμο «κατέβασαν» άρθρα του.

Το 2ο τεύχος περιλαμβάνει τέσσερα (4) άρθρα και τρεις (3)  βιβλιοπαρουσιάσεις. Το δεύτερο είναι το νέο στοιχείο του ACADEMIA. Οι  βιβλιοπαρουσιάσεις μπορεί να έχουν την ακαδημαϊκή μορφή παρουσίασης ενός βιβλίου, μπορεί όμως να αναφέρονται και στο πως ένα βιβλίο επηρέασε την εργασία ή τον τρόπο σκέψης του συγγραφέα της βιβλιοπαρουσίασης. Σε αυτή την περίπτωση εμπεριέχουν «σχέση», γίνονται πιο προσωπικές και αποκτούν δυναμική στο βαθμό που εμπλέκονται στη διαμόρφωση άλλων κειμένων. Όμως, είτε έτσι είτε αλλιώς, μια βιβλιοπαρουσίαση, αυτού του είδους, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 1.500 λέξεις.

Όσον αφορά τα άρθρα:

Το πρώτο άρθρο έχει συγγραφέα τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Διονύση Κλάδη και τίτλο «Διοίκηση των πανεπιστημίων : Δημοκρατία ή /και αποτελεσματικότητα;». Διαπραγματεύεται το επίκαιρο θέμα της πανεπιστημιακής διοίκησης και εστιάζει στην αντιπαράθεση του παγκόσμιου σχετικού διαλόγου ανάμεσα στη «δημοκρατία» και την «αποτελεσματικότητα». Με αφορμή την ελληνική πραγματικότητα διαπραγματεύεται το διακύβευμα της ανάγκης λογοδοσίας του Πανεπιστημίου και διαπιστώνει τη μετατόπιση από τη κοινωνική λογοδοσία σε μορφές εταιρικής λογοδοσίας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο κείμενο για τη θέση και το ρόλο των φοιτητών στην πανεπιστημιακή διοίκηση. Ας σημειωθεί ότι το κείμενο αυτό είναι επεξεργασμένη μετάπλαση εισήγησης στο σεμινάριο για τους υποψήφιους διδάκτορες του Δικτύου «Πολιτικές Ανώτατης Εκπαίδευσης» (http://hepnet.upatras.gr).

Το δεύτερο άρθρο είναι γραμμένο από τη διδάκτορα του Πανεπιστημίου Marseille-Aix Σοφία Σταύρου και έχει τίτλο  «Η σύνδεση πανεπιστημίου – αγοράς εργασίας υπό το πρίσμα της «αναπλαισίωσης» των προγραμμάτων σπουδών στα γαλλικά πανεπιστήμια». Το άρθρο διαπραγματεύεται το θέμα της σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας που προωθείται από τις ευρωπαϊκές πολιτικές και εφαρμόζεται στα κράτη της Ευρώπης. Πολιτική που οδηγεί στον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων σπουδών. Η εργασία εστιάζεται στο γαλλικό παράδειγμα και χρησιμοποιεί την έννοια της «αναπλαισίωσης της γνώσης» του B.Bernstein.

Το τρίτο άρθρο είναι γραμμένο από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cadiz José Luis Moreno Pestaña και έχει τίτλο «Homo Academicus and the analysis of intellectual fields». Η εργασία προτείνει μια επιστημολογική ανάλυση πάνω  στον «πανεπιστημιακό». Με βάση την εργασία του P.Bourdieu διαολίζεται πάνω στην κοινωνική κατασκευή του homo academicus, τον οποίο μετατρέπει σε αντικείμενο ερευνητικής ενασχόλησης της Κοινωνιολογίας.

 Το τέταρτο άρθρο έχει συγγραφέα τη διδάκτορα και ερευνήτρια του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών Κυριακή Αθανασούλη. Τίτλος της εργασίας είναι: «Transition from education to employment: A case study of graduates from faculties of Philosophy in Greece». Αντικείμενο της εργασίας είναι η μετάβαση των πτυχιούχων Φιλοσοφικών Σχολών από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Επικεντρώνεται τόσο στο γεγονός της έντονης γυναικείας παρουσίας στο συγκεκριμένο πληθυσμό όσο και στην οικονομική κρίση που περιορίζει την πρόσβαση στο δημόσιο τομέα και επεκτείνει δυναμικά τις ευέλικτες μορφές εργασίας.

 

 Στη συνέχεια οι τρεις βιβλιοπαρουσιάσεις αναφέρονται:

Η μεταδιδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών, Βικτωρία Κονιδάρη παρουσιάζει το βιβλίο του Martin Heidegger «Κτίζειν, Κατοικείν, Σκέπτεσθαι». Βιβλίο που πρωτο-εκδόθηκε το 1952, και κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2008 από της εκδόσεις «Πλέθρον». Η συγγραφέας καταφέρνει να δείξει πως ένα βιβλίο γραμμένο από φιλόσοφο και απευθυνόμενο αρχικά σε αρχιτέκτονες μπορεί να επηρεάσει κατά τρόπο ουσιαστικό κάποιον ο οποίος ερευνά στο πεδίο της εκπαίδευσης!

Η διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αντιγόνη Σαρακινιώτη, επέλεξε το βιβλίο του Martin Lawn & Sotiria Grek «Europeanizing Education: governing a new policy space» που εκδόθηκε το 2012 από τις εκδόσεις Symposium Books Ltd, Oxford. Το βιβλίο αναλύει τις κύριες ευρωπαϊκές πολιτικές και πολιτικές διά βίου μάθησης που αναπτύχθηκαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο τα τελευταία 60 χρόνια.

 Τέλος, ο υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Αγγελόπουλος, ασχολείται με το βιβλίο «Genesis and Development of a Scientific Fact» του Fleck Ludwik, που πρωτο-εκδόθηκε το 1935, κινδύνεψε να ξεχαστεί, για να επανέλθει και να αναγνωριστεί η αξία του αργότερα. Εδώ είναι μια έκδοση του 1979 των εκδόσεων The University of Chicago Press. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αναφέρεται στον τρόπο παραγωγής της επιστημονικής γνώσης και έφτασε σε μας χάρη στην αγγλική του μετάφραση από τους Merton, Kuhn και Trenn. Ο ίδιος ο Kuhn στην εισαγωγή της έκδοσης παραδέχεται το πόσο η εργασία του Fleck τον επηρέασε.

 

Καλή ανάγνωση!

Γιώργος Σταμέλος

Καθηγητής, Editor

 

 

 

 

 

 

View Counter: Abstract | 355 | times, and



ACADEMIA | eISSN: 2241-1402 | Higher Education Policy Network

Pasithee | Library & Information Center | University of Patras